Maten voor je 'zelf-te-maken-frontriem'
Pony: 35cm
Cob: 37cm
Full: 40cm
Deze maten zijn incl. de lusjes. Lusjes zijn 3cm lang. (let op, als je een breder hoofdstel hebt, gaan de lusjes van 3cm niet passen..) Twijfel je of bovenstaande maten jouw pony/paard passen? Meet dan een frontriem op die jouw paard goed past, en je hebt de juiste maat! :-)


Frontriem, bijpassend bij het borsttuig, door Anouar15 van bokt.nl

Vandaag m'n kast opgeruimd en toen kwam ik deze zelfgemaakte frontiempjes tegen, dus heb maar even foto's gemaakt. De eerste is van kralen. De tweede van een oud kettinkje en de derde is gehaakt met kwasten eraan (heb ook een bijpassend borsttuig gemaakt)
foto:

 

Hier zie je het frontriempje wat duidlijker. Er zitten ook bloemetjes en knoopjes op, alleen zie je die op de foto niet zo. De "band" van het borstuig en de frontriem heeft m'n moeder gehaakt van katoen(draad) De kwastjes heb ik zelf gemaakt van katoen(draad), maar die kan je ook kopen op de markt en ze zijn helemaal niet zo duur.

Spaanse Frontriem, ook door Anouar15

Ik had een stuk van een soort kunstleder, weet eigelijk niet wat het precies is, maar het lijkt een beetje op leer, maar dan met stof aan de achterkant.
Daar heb ik een stuk van uitgeknipt (zo breed en zo lang als je het wilt hebben) en franjes van geknipt tot ongeveeranderhalve cm, het blijft dus aan elkaar zitten. Toen heb ik dat stuk waar het nog aan elkaar zit met tape aan de binnenkant van een frontriem geplakt. Heel simpel dus. Wel goed veel tape doen anders is het zo los.


Frontriemen, door 0ojannekeo0 van bokt.nl

frontriem met kraaltjes:

staalgaren dubbeldoen 2 a 2,5 cm vanaf het einde waar het garen een "lus" vormt een knoop leggen. dan je kralen eraan rijgen. dan maak je aan de andere kant ook een lus van 2 a 2,5 cm en klaar. de lengte ligt aan de maat van je paard zijn hoofd dus is altijd verschillend. (toevoeging van Ellen: full is meestal 40cm)

ingezoomd in het midden met de S van Shantal, zo heet de pony waar deze frontriem voor bedoelt is.

scoobie-doo frontriem:

uitleg en betere foto´s volgen


Ikzelf, Ellen (Dabo van bokt.nl) heb ook een frontriem gemaakt.

Eerst had ik een soort van 'hoesje' gemaakt van stof, die je om een bestaande frontriem shuiven kunt. Vond ik toch niet zo heel erg mooi, dus ik heb er een andere van gemaakt:

Gewoon aan de uiteinden lusjes gemaakt, die om het kopstuk kunnen. Foto 'te paard':

Bovenstaande frontriemen heb ik ook gemaakt.

Uitgebreide stap-voor-stap uitleg met foto's:

1. Knip 2 stukjes band af van ongeveer 8 a 9cm. (niet korter!)

2. Naai deze dubbel.

3. Voor een pony-frontriem: knip een lapje stof van 8x32cm. De totale frontriem moet 35cm worden. De lusjes worden 3cm per stuk, is dus 6cm totaal. 35-6=29cm. Omdat de randen van het lapje stof omgenaaid moeten worden, neem je wat extra stof aan beide uiteinden.

4. Speld de randen, lapje stof moet zoals je ziet dus 29cm worden.

5. Stik de randen om.

6. Vouw de stof naar binnen aan beide kanten. Zoals je ziet is deze stof aan de binnenkant wit. Hier heb ik vlieseline ingestreken, voor de stevigheid.

7. Schuif aan beide einden de lusjes erin.

8. Stik de hele boel in 1x netjes vast..

9. Tot slot het sierrandje erin stikken. Mijn machine kan dat, ik heb alleen niet veel keus uit randjes.. helaas. Simpel he? :-)

Omdat ik nogal regelmatig van frontriem wissel heb ik een klittenbandsysteempje bedacht. Aan de achterzijde heb ik het lusje doorgeknipt, en daar stukjes klittenband opgenaaid. Als je dit doet, let wel op dat er geen harde randjes aan de buitenkant komen te zitten, dit kan je paard gaan irriteren, of zelfs gaan schuren. Foto's:

Lusje aan de voorkant...

en lusje 'open' Zo hoef je niet steeds je hoofdstel uit elkaar te slopen, als je er toch weer een frontriem met het zelfde systeem aan doet! :-)


Ik (Farouche van bokt.nl) heb gemaakt: *tadadadada* en frontriem hoesje,...

Wat heb je nodig:
*stof
*naald
*draad
*frontriem maten
*eventueel kralen of glitters en dergelijke

wat ga je doen?

Stap 1:

Je meet de maten van je frontriem, denk eraan dat de korte kant dubbel moet.
Je knip stof uit en test of het erom heen kan, het zou zonde zjin als je het klaar hebt en het past niet...

Stap 2:

Als het past ga je in het midden een streep zetten, dus van korte zijde naar korte zijde (het word dus een lange streep) Dan ga je aan de andere kant, waar geen streep staat, iets maken. Bijvoorbeeld met kraaltjes de naam van je pony maken, of een bloemetje.(naar eigen keuze)

Stap 3:

Als je dit allemaal klaar hebt vouw je hem binnenstebuiten om, dus dat de kraaltjes of andere dingen aan de binnen kant zitten. Je naait de randjes dicht. Als je dat hebt gedaan doe je hem goed om, dus je vouwt hem om zodat de kraaljes of andere dingen weer te zien zijn en klaar. Je hoeft hem alleen om je frontriem te doen en klaar!

Stap 4, Extra:

Voor in de zomer is het handig als je er sliertjes aan vast naait, tegen de vliegen!
Foto's: (van de vliegenfrontriem, kijk op de pagina van de 'vliegenfrontriem')


foto van de frontiem van Farouche


foto van de frontriem van Farouche1, ook van bokt.nl

Bovenstaande roze frontriem is ook gemaakt door Farouche, van een keycord, met kettingkje eropgenaaid...


Frontriem, door Dribje van bokt.nl:

Oke, mijn frontriem is af! Ik heb een oude met diamantjes gebruikt, de diamantjes eruit gerukt, en er kraaltjes in gedaan! Rose en groene, om en om. Ik heb ze aan een touwtje geregen, en gewoon in de baan van die diamantjes geplakt. Ik ga nu even foto's maken, met uploaden en al zal dat nog wel even duren, maar dan zet ik ze hier neer! Ik ben zelf zeer tevreden over het resultaat!


Frontriem gemaakt door pony25:

Uitleg:

Eerst heb ik de vorm uit een stuk oud zweetblad gesneden.
Toen heb ik die vorm maar dan ruimer uit een stuk kledingleer geknipt 2x.
Toen nog eens wat stukjes leer om de ophogingen te maken op de onderste laag kledingleer geplakt.
De 2de laag eroverheen en langs die ophogingen vast genaaid.

Toen het steentje die van een oude riem kwam metbde puntjes door de bovenste laag leer gestoken en afgewerkt.

Het geheel op de basis geplakt en de achterkant afgewerkt met nog een laag kledingleer (ook geplakt met contactlijm van bisonkit).

Aan beide kanten een stuk kledingleer laten uitsteken en dat weer vastgenaaid op de achterkant zodat de lusjes ontstonden.
Ik had op de plekken waar de vouw zou komen de basis iets dunner gemaakt dan buigt het makkelijker

En toen was hij klaar

Hopelijk is het zo duidelijk anders hoor ik het wel


Je koopt letters met in de zijkant een inham en daar doe je een leren riempje/stukje op maat doorheen dan maak je 2 gaten in de frontriem voor het vastmaken met noppen in de frotnriem ik heb ze laten drukken door de schoenmaker want ik kreeg ze niet helemaal goed vast!!!

frontriem van ilovelucky


Frontriem-maak-uitleg van AYLA


Nog VEEL meer gemaakte frontriemen door jullie... KLIK HIER!!