Montage van de hor

Onderaan deze pagina vind je ook tips voor onderhoud, schoonmaak en reparatie.


Montage bij het magneet bevestigingssysteem gaat heel eenvoudig door de stappen hieronder te volgen.

Print Friendly, PDF & Email

Montagehandleiding
Dit is de hor met het metaalband op de magneetband geklikt. Het rode band is tape die de zelfklevende laag afschermt. Het metaalband moet op het kozijn geplakt worden. Als je metaalband met anti-roest behandeling hebt besteld, is het magneetband met de metaalkant naar boven op de hor bevestigd. Dit om de anti-roest laag zo lang mogelijk uit te laten harden.
Ontvet het kozijn d.m.v. bijvoorbeeld wasbenzine en laat het drogen.
Kijk goed naar het verband van het metaalband. We plakken op elke hoek aan de metaalband zijde vier plakbandjes om deze bij elkaar te houden tijdens transport. Deze kunnen verwijderd worden.

Het is verstandig om, voordat je de rode beschermfolie verwijderd, eerst tijdelijk het onderste of bovenste stuk metaalband met plakbandjes op het kozijn te bevestigen om de juiste positie ten opzichte van elkaar te bepalen. De stukken metaalband worden altijd een paar millimeter van de rand van het kozijn bevestigd.

Let op: Als het metaalband eenmaal op het kozijn zit, plakt deze gelijk goed vast, dus corrigeren achteraf is eigenlijk niet meer mogelijk. Bij het verwijderen van het metaalband kunnen foam resten acherblijven. Deze kunnen voorzichtig verwijderd worden met een plamuurmes en daarna de resten met wasbenzine.

Dabo's Design Horren
Begin met een lange zijde. Verwijder hiervan gedeeltelijk aan de bovenkant de rode bescherm folie. Als je de beschermfolie namelijk al helemaal hebt verwijderd, bestaat kans dat het metaalband aan de onderzijde al vast gaat plakken voordat deze goed gepositioneerd is.

Dit kan soms een gepeuter zijn, probeer het anders met een plakbandje die je in een hoek op de rode tape plakt en dan kijken of het rode tape aan het plakband blijft plakken,

Let op: In sommige gevallen kan de rode beschermfolie een gedeelte van de plakrand meenemen. Neem dan contact met ons op via het ticket en dan kunnen we kosteloos een nieuwe opsturen. Geef dan wel de exacte lengte van het metaalband door. Deze metaalband is dan van wat slechtere kwaliteit en wordt door de fabrikant zo bij ons aangeleverd. Helaas is dit probleem niet door ons aan de buitenkant te constateren, dus moeten we het maar op deze maner oplossen. Excuses voor het ongemak.

Dabo's Design Horren
Plak het metaalband op het kozijn, waarbij je rekening houdt hoe de andere stukken metaalband moeten komen te zitten. Hou er dus wel rekening mee dat de metaalband snel al goed vast zit op het kozijn.
Dabo's Design Horren
Metaalband is op de lange zijde geplakt. Je kunt nu de overige stukken metaalband plakken. Zorg dat de stukken recht langs het kozijn lopen en, zonder overlapping of tussenruimtes, haaks tegen elkaar aansluiten. Als je hiervoor zorgt, dan kan er niets mis gaan en zal de magneetband altijd goed aansluiten op de metaalband. Als laatste kun je het stuk metaalband wat met plakbandjes bevestigd was definitief plaatsen.

Er is trouwens altijd wat speling van max 0,5 cm per zijde beide kanten op, dus maak je niet al te veel zorgen als je de stukken metaalband niet helemaal goed op elkaar kunt laten aansluiten.

Dabo's Design Horren
De andere stukken metaalband zitten nu ook op het kozijn geplakt. Als alles naar wens zit, kun je het metaalband goed aandrukken. Dabo's Design Horren
De hor kan nu op het kozijn bevestigd worden.Dabo's Design Horren
En onderDabo's Design Horren
En de hor zit op zijn plek.Dabo's Design Horren
Extra magneetjes

Als je extra magneetjes aan de bovenkant van de hor hebt, kunnen de beschermings foampjes hiervan verwijderd worden. Deze zijn erop geplakt ter bescherming tijdens transport en kunnen eenvoudig verwijderd worden. Lijmresten kun je eventueel vewijderen met wasbenzine of een ander niet al te agressief oplosmiddel.

Als je magneetjes hebt om de hor open te houden, adviseren wij om bij terug klappen de hor terug naar beneden te schuiven in plaats van terug te trekken omdat hierdoor de magneetjes eenvoudiger los laten.

Als de houdkracht achteraf toch te weinig blijkt te zijn, kunnen extra sterke magneetjes besteld worden en kunnen deze op de rand geplaatst worden. Wel alleen als er al magneetjes onder de rand bevestigd zijn.

Dabo's Design Horren

Dabo's Design Horren

Onderhoud Afwerkrand
Schoonmaken van de afwerkrand van de hor kun je ook bijvoorbeeld doen met wasbenzine of een ander niet agressief schoonmaakmiddel.

Onderhoud Horgaas
Tip 1: Stofzuiger
Zet hiervoor niet de hele voet van je stofzuiger tegen het gaas aan, maar pak het liefst een opzetstuk met een borsteltje eraan. Dan krijg je meteen het stof dat vastgeplakt zit weer los en kun je het zo opzuigen. Wel voorzichtig te werk gaan natuurlijk.

Tip 2: Zachte borstel
Voelt de hor nog wat plakkerig aan? Dan kun je bijvoorbeeld een vochtige, zachte borstel gebruiken. Het is belangrijk dat dit een zachte borstel is. Als deze namelijk te hard is, kun je hiermee het horrengaas beschadigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik voor het vochtig maken van de zachte borstel lauw water zonder chemische schoonmaakmiddelen.

Tip 3: hardnekkige vlekken verwijderen
Dan is er toch iets van schoonmaakmiddel nodig, maar dan wel iets wat je horgaas niet kan beschadigen. Je kunt dan kiezen voor poeder voor in de vaatwasser. Je kunt dit oplossen in lauw water, een spons hierin onderdompelen en hiermee vervolgens het gaas schoonmaken.

Onderhoud Rits
De rits kun je smeren met Siliconen Spray, goedkoop te krijgen bij de Action.

Reparatie:
Heel soms kan het gebeuren dat tijdens transport, montage of verkeerd opbergen een stukje van de rand is afgebrokkeld of er een kleine scheur is ontstaan. Niet een mooi gezicht natuurlijk, maar dit is eenvoudig en bijna onzichtbaar op te lossen.

Wij kunnen in dit soort gevallen gratis een stukje afwerkrand in de juiste kleur opsturen die er eenvoudig door de klant met (evt. transparante) Bison kit of Bison Tix (druipt niet) erop gelijmd kan worden en zo bijna onzichtbaar gerepareerd kan worden.

Ook kan het in sommige gevallen gebeuren dat de afwerkrand na verloop van tijd los laat van de magneetband laag. Misschien door verkeerd opbergen of doordat de hor te lang in een te warme omgeving is geplaatst. Ook dit kan eenvoudig door de klant gerepareerd worden door deze weer vast te lijmen op de ondergrond met bison kit of bison Tix.
Laat de rand niet te lang en/of te ver los zitten omdat deze dan kan breken en dan ben je verder van huis. De rand heeft dan geen stevigheid meer van het magneetband namelijk. Hoe eerder je erbij bent hoe beter.

Horgaas Reparatie
Bij een smalle scheur kun je proberen om de horgaas draadjes voorzichtig bij elkaar te lijmen met blanke nagellak of seconden lijm. Dit is dan eigenlijk zo goed als onzichtbaar te repareren,

Als het horgaas meer gescheurd is, kunnen we gratis of tegen een kleine vergoeding een stuk hor reparatie tape toesturen die over de scheur geplakt kan worden. Je ziet dit wel een klein beetje, maar dit is toch een goede oplossing.